Kiedy myślimy o włoskim pożywieniu, natychmiastowo myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako cudzoziemiec podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza i makaron to dania, jakich należy spróbować, niemniej jednak czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, jakie warto polecić, aby w zasadzie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej i co jada rzeczywisty Włoch?
Odważnie warto starać się w pełni poznać kuchnię włoską, nie zapominając o pastach i pizze. Włochy to mały kraj na mapie, jednakowoż jego regionalne potrawy są zróżnicowane oraz niesłychanie terytorialne. Inne specjały włoskie, jakie dają jaśniejsze pojęcie na temat oryginalnej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać też liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
Włoska restauracja Kraków
• Kuchnia włoska w kolosalnej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach i znajduje odzwierciedlenie w znaczącym menu warzywnym „contorno”, jakie zawsze uzupełnia białko entrée w szablonowym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak i podawanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie powiązane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań terenowych. Zostały one dostosowane do historii przez włoskich imigrantów, jacy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne tuzinkowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do oryginalnych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zachować w pamięci o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy zaledwie czosnku oraz oregano. Włoska sztuka gotowania – również obeznana, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana oraz złożona forma ich bogatej oraz wielopłaszczyznowej kultury.
W jaki sposób samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu podróżników opiera się na przewodnikach i hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, ale nie jest tajemnicą, że to pytając miejscowych mieszkańców wolno znaleźć się w najlepszych punktach gastronomicznych. Jeszcze przyzwoiciej – żeby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najporządniej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi